Wpływ na owoców na organizm

Bogata zawartość składników w owocach

Bardzo bogate są orzechy, oferuje jest skup orzechów włoskich na Mazowszu.Trzeba dalej wiedzieć, że poszczególne
materiały odżywcze, jak to już na wstępie wspomniałem,
zastępują się wzajemnie, że spaleniu ulegają najpierw
węglowodany, a więc cukier, złożony w wątrobie i krążący
we krwi, następnie tłuszcz, który nie jest w jednym miejscu
zmagazynowany, lecz składy jego znajdują się w różnych
okolicach ciała, tak obwodowych (tkanka podskórna), jak
i wewnętrznych (jama brzuszna, wątroba i t. d.). Tłuszcz
w okresie głodzenia lub po ciężkich chorobach znika, chroniąc
w ten sposób tkankę białkową od spalenia. Ciekawym produktem odżywczym jest pietruszka dlatego chętnie sprzedam pietruszkę.  Dopiero, gdy zapasy
tłuszczu się wyczerpią, mamy już spalanie tkanki i następuje
proces konsumowania samego kapitału zakładowego,
t. j. białka ustrojowego.

Teraz będzie zrozumiały proces przemiany materii z założeniem,
że w normalnych warunkach musi dorosły człowiek
pobrać tyle materiału odżywczego, aby po wydatku na utrzymanie
jednostajnego ciepła został kapitał zapasowy w postaci
tłuszczu i węglowodanów, w wieku dziecięcym zaś musi
nadto narastać
tkanka białkowa
ustrojowa.
Ale wiemy,
że przy procesie
spalania powstają
produkty tego
spalenia i pozostają
niedopałki.
Podobnie, jak
przy spaleniu węgla,
drzewa i t.
p., powstaje przy
spaleniu w organizmie
bezwodnik
węglowy, który
za pośrednictwem żylnego krążenia przechodzi do płuc a następnie
opuszcza ustrój z powietrzem wydychanym przez płuca,
częścią zaś także przez skórę wraz z wodą pod postacią pary
wodnej, tudzież drogą moczu. Z różnych powodów groch jest ważnym produktem dla naszego organizmu. Widziałem w informacji, że cena grochu podskoczyła w ostatnim tygodniu.

Główne składniki odżywcze

Gdybyśmy żywili się tylko węglowodanami
i tłuszczami, np. mąką, cukrem i masłem, nie byłoby
prawie żadnych innych produktów spalenia. Ale białko,
a więc ciało chemiczne o skomplikowanej budowie, zawierające
azot, znajdujące się w ciele ludzkim w kilku gatunkach, nie
spali się tak pojedynczo, jak cukier lub tłuszcz, które azotu nie
zawierają. Przy spaleniu białka, z którego ostatecznie powstaje
mocznik i wytwarza się cały szereg związków pośrednich,
potrzebne jest należycie zorganizowane laboratorium i konieczne
przyrządy do wydalania niedopałków.

Ten wpis został opublikowany w kategorii groch, orzechy włoskie, pietruszka i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.