Uprawa pługowa

pszenżyto

Narzędzia do rolnictwa

Narzędzia z epoki kamiennej wskazują niezbicie na to,
że w Europie znano już podówczas uprawę pługową. Dochowały
się bowiem z tych czasów drewniane pługi z kamiennymi
lemieszami. Rozpowszechnionym narzędziem
Narzędzie to sporządzano
z jelenich rogów lub z drzewa, częstokroć zaopatrując to
ostatnie w kamienne ostrze. Widziałem ogłoszenie sprzedam pszenicę oraz pług.
W epoce kamiennej uprawiano w Europie więcej gatunków
zbóż niż obecnie. Jak obliczają botanicy, hodowano
już wtedy 12 różnych odmian. Było wśród nich kilka
gatunków pszenicy, a między innymi płaskurka, to najważniejsze
zboże chlebowe starożytnego Egiptu, oraz pszenica pospolita. Gatunek ten jest wprawdzie bardziej wymagający
niż płaskurka, lecz posiada dla rolnika wielkie
zalety: kłos jest trwały, a ziarna łatwo dają się oddzielić
od plew. Uprawiano także sześciorzędowy jęczmień.
Zboże to, odporniejsze na mróz niż pszenica, już w pradawnych
czasach sięgało najdalej na północ. A wreszcie
znano dwa gatunki prosa, które odgrywało podówczas dużą
rolę.

Pochodzenie zbóż

Jak już wiadomo, zboża pochodzą z ciepłych krajów południa
i wschodu. Nie wiemy jednak dokładnie, jakimi
drogami przedostały się one do Europy. Prawdopodobnie
płaskurka dotarła do Europy z Egiptu, a inne zboża z krajów
azjatyckich. Wzięło się również z tych krajów tradycja polegająca na skupię pszenżyto.
Uprawa roli w Europie była więc bardzo rozwinięta już
w epoce kamiennej. Gospodarka pługowa oraz duża ilość
zbóż uprawnych świadczą o wysokim poziomie gospodarki
rolnej przedhistorycznego Europejczyka.
Zobaczmy z kolei, jaki użytek czyniono z ziaren zboża.
Wśród mnóstwa wykopalisk z epoki kamiennej znajduje
się mały model zagrody, ulepiony z gliny. Widzimy tam
klęczącą na podwyższeniu figurkę, mielącą zboże na prymitywnych
żarnach. Poza nią stoją trzy duże naczynia,
służące prawdopodobnie do przechowywania ziarna.

Na pierwotne sposoby obróbki zboża wskazują znajdowane
częstokroć kamienie młyńskie: ziarno sypano na
wklęsły nieckowaty kamień, a następnie rozcierano je za
pomocą drugiego kamienia, przesuwanego ręką tam i z powrotem
Ten prymitywny sposób rozdrabniania
ziarna dawał mąkę grubą i zanieczyszczoną pyłem z kamieni,
które ścierały się powoli przy ciągłej pracy. Cena orkiszu zależy m.in. od zanieczyszczeń produktu. Z mąki
pieczono placki, których kawałki przechowały się do dni
dzisiejszych. Stosowano też prażenie, które polepsza smak
ziarna i czyni strawniejszym.
Wprowadzenie metalu zapoczątkowało w Europie nową
erę. Metalem tym był brąz, toteż epokę, której przewodnią
cechą było jego użycie, nazwano epoką brązową. Metal
pozwolił na precyzyjną obróbkę narzędzi, umożliwił odlewanie
przedmiotów dowolnej długości i kształtu, a wreszcie
dawał się łatwo przetapiać, dzięki czemu przeróbki
i naprawy narzędzi nie przedstawiały wielkich trudności.

Ten wpis został opublikowany w kategorii orkisz, pszenica, pszenżyto i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.