Kaloryczność produktów rolniczych

Energia w pożywieniu

Wychodzi z jednostki odżywczej, którą nazywa nem,
t. j. skrót łacińskich słów: nutritionis elementum (jednostka
odżywiania), a ilość ustosunkowuje do zdolności wchłaniania
kiszek, w szczególności jelita cienkiego. Za taką jednostkę
(t. j. nem) uważa 1 gram mleka kobiecego, które, jak
z obliczeń wynika, wytwarza 0*667 kalorji; przez porównanie
różnych pokarmów i napojów z tym nemem mówi o hektonie,
t. j. 100 nemach, kilonie, t. j. 1000 nemach, V10 nema
czyli decinem i t. d., a ilość potrzebnych nemów oblicza ze
stosunku, jaki zachodzi między długością ciała w pozycji siedzącej
(długość korpusu i głowy) i wagą ciała, które to dane
wykazują powierzchnię wesalną kiszek. Hurtownicy owoców i warzyw, a w szczególności skup borówki amerykańskiej wpływa na zdrową dostawę produktów.

Obliczenie, jaką przedstawia
wartość np. 1 g mięsa lub pieczywa w porównaniu
z 1 g mleka kobiecego, daje miarę potrzebną do odżywienia.
Np. u dziecka dwuletniego o 50 cm wysokości w pozycji
siedzącej, po pomnożeniu przez 10, otrzymamy długość kiszek
500, a pomnożona przez szerokość kiszek, t. j. 5, da nam
powierzchnię wesalną kiszek = 2500 cm2 t. j. taką, która
wchłonie 2lh litra mleka, t. j. 25 hektonemów.
Rzecz objaśnia rycina 1, sporządzona przez
wykazująca stosunek pożywek do mleka (100 g). Widziałem ogłoszenie w gazecie sprzedaż pieczarek w dobrej cenie i pieczarki są dobrym dostawcą witamin.
Streszczając, powiemy, że białko służy do budowy ciała
w czasie, kiedy organizm rośnie i do wyrównania strat przy
ciężkiej pracy, zwłaszcza fizycznej, i po schorzeniach, połączonych
z utratą tkanek. Materiałem, utrzymującym energię
życiową w postaci ciepła ustrojowego, będą tłuszcze i węglowodany;
sole mineralne i woda wyrównują ubytki tych
materiałów.

Stosunek ilościowy składników odżywczych

Wzajemny stosunek ilościowy tłuszczów i węglowodanów
do siebie zależeć będzie od trzech rzeczy, t. j. rodzaju
i rozmiaru pracy, którą ustrój wykonuje, od warunków
klimatycznych, wreszcie od stosunków ekonomicznych.
Te zasadnicze wiadomości o materiałach odżywczych i pokarmach,
tudzież sprawa przyswajania i przemiany materii. Na przemianę super są śliwki dlatego ogłoszenie kupie śliwki cieszy się popularnością.
Staną się zupełnie zrozumiałe, gdy jeszcze rozpatrzymy budowę
i skład naszego narządu trawienia.

Narząd ten
tworzy kanał z górą 7 m długi, a rozróżniamy w nim dokładnie
cztery części. Pierwszą stanowi jama ustna z zębami i śliniankami,
drugą przełyk, żołądek i dwunastnica, trzecią kiszki
cienkie, czwartą kiszka gruba
z odbytnicą. A więc przyjęcie
pokarmu, jego strawienie, wessanie
i wydalenie, oto cztery
akty, odpowiadające 4 odcinkom
przewodu pokarmowego.

Ten wpis został opublikowany w kategorii borówka amerykańska, pieczarki, śliwki i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.